Polska Ekologia
Pogoda na dzisiaj
Moje ulubione produkty EKOLOGICZNE






Losowa fotka
marchwiowy.jpg
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDziś48
mod_vvisit_counterWczoraj42
mod_vvisit_counterTen tydzień217
mod_vvisit_counterPoprzedni tydzień1097
mod_vvisit_counterTen miesiac3532
mod_vvisit_counterPoprzedni miesiąc2512
mod_vvisit_counterWszystkich628275

Aktualnie: gości 1 połączonych
Your IP: 54.226.173.169
 , 
Today: Lip 30, 2014
Polecamy
  • Bannery partnerów
Bio Food Żywność Ekologiczna

Bio Food Żywność Ekologiczna
Ciechocin 32
87-408 Ciechocin
Białkowo
http://www.biofood.pl

Asortyment przetwórni Żywność Ekologiczna
Bio Food sp.z o.o. stanowią głównie:
-soki owocowe, owocowo-warzywne,-nektary
- konserwy warzywne, takie jak: ogórki konserwowe, buraczki, sałatki oraz korniszony,
które zostały nagrodzone 2 na 130 miejscem na wystawie produktów ekologicznych w Kopenhadze w 1998 roku.
Dla każdego produktu pochodzącego z przetwórni opracowywana jest odpowiednia technologia w taki sposób, aby zachować cenne składniki zawarte w świeżych owocach i warzywach. Najważniejszą grupę wśród soków stanowią tzw. biosoki, czyli soki otrzymane drogą fermentacji mlekowej.


        Przetwórnia od roku 1994 posiada atesty i certyfikaty:
Ekolandu, Agrobiotestu zgodnie z ustawa o rolnictwie ekologicznym Ecocertu i Skalu organizacji uprawnionych do wydawania tego rodzaju dokumentów w krajach UE, konieczne w przypadku eksportu.

Soki owocowe , owocowo warzywne i warzywne.
(jabłkowy, jabłkowo-selerowy, jabłkowo-burakowy, marchwiowo-jabłkowy, pomidorowy)
Soki te wg. fachowej nomenkulatury noszą nazwę soków naturalnych . Sok naturalny jest to sok komórkowy uzyskany z tkanki owoców lub warzyw przez wyciśniecie, (tłoczenie),a następnie utrwalony przez pasteryzację bez stosowania obróbki enzymatycznej i zabiegów klarowania. W produkcji soku naturalnego nie można stosować dodatku cukru ,kwasów spożywczych i innych substancji.
Soki naturalne charakteryzują się wyższą wartością odżywczą oraz posiadają lepsze cechy organoleptyczne.

Produkty kwaszone
( sok z buraka ćwikłowego , sok z buraka i selera , sok z kapusty i marchwi, sok z ogórka , sok z selera, sok z marchwi ,kapusta kwaszona ,przecier z ogórka kwaszonego)
Kwaszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania warzyw.
Soki kwaszone oraz kwaszonki zachowują wiele cennych składników odżywczych zawartych w surowcach. W porównaniu z surowcem charakteryzują się:
wysokimi walorami smakowymi, stosunkowo wysoką zawartością witaminową (proces kwaszenia stabilizuje witaminę C i prowitaminę A), pozytywnymi cechami zdrowotnymi, ponieważ bakterie fermentacji mlekowej nie wytwarzają związków szkodliwych dla zdrowia ,a ich metabolizm hamuje rozwój bakterii patogennych, niską kalorycznością gotowego wyrobu i wysoką trwałością,

Nektary
(z czarnej porzeczki, śliwkowy, jabłkowy)
Nektar jest to produkt otrzymany ze świeżego przetartego ,pozbawionego części niejadalnych miąższu owocowego , rozcieńczonego wodą i doprawionego cukrem oraz utrwalonego przez pasteryzację. Produkt uzyskany w ten sposób zawiera ze względu na niski stopień przetworzenia dużo soli mineralnych, związków pektynowych i witamin czyli składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Marynaty
(buraczki tarte, sałatka wielowarzywna, ogórki konserwowe, korniszony)
Marynowanie to proces konserwowania warzyw lub owoców w kwaśnej zalewie z dodatkiem przypraw. W przetwórstwie ekologicznym do produkcji marynat używa się octu winnego. Ten sposób ma również wiele walorów odżywczych. W środowisku kwaśnym sole mineralne znajdujące się w warzywach są lepiej przyswajalne niż w alkalicznym.